31 August 2015 – Ziua Limbii Române sărbătorită în toată lumea 5/5 (4)

Anul acesta sărbătorim oficial Ziua Limbii Române pentru a treia oară. În primul an, 2013, nu prea s-a văzut nimic la nivel oficial. În 2014 au fost organizate o serie de manifestări în Bucureşti (şi, desigur, în Chişinău, că de acolo a plecat ideea). Anul acesta am plăcuta surpriză de a descoperi o mulţime de evenimente dedicate acestei zile, pe care voi încerca să le rezum aici:

Chişinău – 30-31 august: colocvii, depuneri de flori la mormântul lui Ştefan cel Mare şi la mormintele scriitorilor români, recital de muzică şi poezie, concert în Piaţa Marii Adunări Naţionale (detalii pe jurnal.md).

De asemenea, a XXIV a ediţie a Salonului Internaţional de Carte de la Chişinău va debuta pe 31 august, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova (detalii pe diez.md).

lucian-blaga-lapunkt.ro
Lucian Blaga (Foto: lapunkt.ro)

Bucureşti – 27-31 august: Festivalul de C’Arte. Târg de carte, prelegeri, recitaluri de poezie şi muzică, concerte, depuneri de coroane la mormintele scriitorilor de la Bellu, conferinţe, premieri ale profesorilor de română şi ale elevilor olimpici la română.  Anul acesta, Ziua Limbii Române este dedicată lui Lucian Blaga, de la a cărui naştere s-au împlinit, la 9 mai, 120 de ani (detalii pe radioromaniacultural.ro).

Tot la Bucureşti, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și Clubul Blue Note Cafe vor proiecta chiar pe 31 August filmul Poienile roşii (1996, Moldova Film), cu dialogul original în limba română (detalii pe romaniabreakingnews.ro).

La Cluj se vor desfăşura o serie de comunicări ştiinţifice şi manifestări artistice şi  se va deschide o expoziţie (detalii pe ziarulfaclia.ro)

Iaşiul marchează această sărbătoare pe 30 august, printr-un spectacol de poezie şi muzică (detalii pe ziaruldeiasi.ro)

În Ploieşti şi în întregul judeţ Prahova se vor desfăşura pe 31 august spectacole, recitaluri, expoziţii, cenacluri, simpozioane (detalii pe primarph.ro).

Comunitatea românilor de la sudul Dunării a sărbătorit Ziua Limbii Române pe 29 august (detalii pe agerpres.ro), în Serbia. O manifestare lăudabilă, având în vedere dificultăţile minorităţii române din această zonă şi eforturile unora de a oficializa  limba “vlahă”, separată de română.

Comunităţile româneşti din străinătate nu s-au lăsat mai prejos: între 27 august şi 3 septembrie Ziua Limbii Române este sărbătorită anul acesta în Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Spania, Austria, Portugalia, Turcia  prin concerte, expoziţii, filme artistice şi documentare, prelegeri, cursuri de limbă română, spectacole, lecţii culinare, informare turistică (detalii pe hotnews.ro).

0819-ziua-limbii-2015Pe 30 august, românii din California sunt invitaţi la microfon, să împărtăşească cu ceilalţi citatul preferat în limba română (detalii pe viitorulroman.com).

Şi în Danemarca, pe 1 septembrie, românii vor sărbători Ziua Limbii Române –  prin muzică, acţiuni educative şi un concurs de vorbire a limbii materne (detalii pe copenhaga.mae.ro).

Dacă aveţi ştiinţă şi de alte evenimente prilejuite de această sărbătoare a limbii noastre, vă invit să-mi daţi de ştire mai jos, în comentarii. Voi încerca să actualizez articolul, astfel încât să cuprindă cât mai multe informaţii. Vă mulţumesc!

Respect limba romana

Dați o notă?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lăsați un comentariu? Mulțumesc!