Zodii şi DOOM 5/5 (1)
5/51

Scrisoare adresată amatorilor de astrologie

Dragi amatori de ştiinţe oculte,

Ţin să vă informez că trebuie neapărat să vă revizuiţi total terminologia cu care sunteţi familiarizaţi în domeniul astrologiei.

Cine îşi imaginează că există în limba română zodiile Berbec, Capricorn, Gemeni, Săgetător sau Vărsător, se înşală amarnic. Există numai Berbecul, Capricornul, Gemenii, Săgetătorul, Vărsătorul. Aşa figurează aceste cuvinte în DOOM 2, articulate, deci aşa trebuie să fie folosite.

Mai mult, aflăm că doar Berbecul, Vărsătorul şi Săgetătorul denumesc semne zodiacale şi constelaţii, Gemenii denumeşte doar constelaţia, iar Capricornul este pur şi simplu un substantiv propriu neutru. Să deducem de aici că e un substantiv propriu oarecare, ca Ion sau Gheorghe? Şi că Gemenii poate fi folosit doar referitor la constelaţie, nu şi la semnul zodiacal? Adică nu există semnul zodiacal Gemenii? Pentru clarificare, va trebui să apelaţi la alte materiale folositoare pentru însuşirea limbii române, căci noul DOOM nu dă lămuriri.

În plus, DOOM 2 nu menţionează nici o altă zodie în afară de cele cinci amintite. De ce şi cum s-a făcut această selecţie, este un mister pe care doar autorii îl deţin*. Pentru a vă lumina despre existenţa şi ortografia celorlalte zodii, aveţi grijă să vă procuraţi DEX-ul. Acesta din urmă vă va furniza şi alte surprize, vă asigur**.

Dar să ne ocupăm în continuare de normele noului DOOM. Întrucât substantivele (cele 5) ce denumesc zodii au intrat în limba literară numai sub formă articulată (în DEX 98 majoritatea – – inclusiv cele 7 nemenţionate în DOOM – sunt la fel, nu vă obosiţi să căutaţi), deducem că în limba română este corect să spunem: “Sunt născut în Capricornul”, “ea este născută în Vărsătorul” etc. Sau: “Soarele se află în Săgetătorul”, “Soarele trece prin Berbecul” etc.
De asemenea, spunem corect: “Ne aflăm / s-a născut în Zodia Capricornul” sau “în Zodia Capricornului”, niciodat㠓în Zodia Capricorn”, pentru că aceasta nu există în limba română. Nici Zodia Gemeni, Zodia Săgetător etc.
Toate acestea le aflăm prin deducţie, întrucât DOOM ne cam lasă în ceaţă.

Mai mult, întrucât nu exist㠖 nici în DOOM, nici în DEX – substantive care să denumească nativii din diverse zodii, deducem că este corect să spunem: “Eu sunt Gemenii, tu eşti Berbecul, ei sunt Vărsătorul etc. Sau, mai corect, “sunt nativ din Gemenii”, “eşti nativ din Berbecul” etc***. Sună perfect româneşte, nu-i aşa?

Aşa că, dragi români amatori de astrologie, puneţi mâna pe carte, luaţi aminte la normele limbii române şi conformaţi-vă pe viitor: nu aveţi voie să spuneţi vreodat㠓sunt Berbec”, “eşti Capricorn” etc., pentru că aceste substantive nu există în limba literară! Aveţi grijă mai ales la Capricornul pentru că e neutru, deci, dacă eventual creaţi un substantiv pentru a denumi nativii din Capricornul, aveţi grijă să spuneţi “ei doi sunt Capricoarne / Capricornuri” – niciodată Capricorni.
Lăsând gluma deoparte, în limba română literară chiar nu există substantive pentru nativii zodiilor, aşa că lăsaţi uzul comun (“eu sunt Berbec” etc.) şi descurcaţi-vă fiecare cum puteţi, optând pentru o variantă corectă sau alta (vezi nota ***).

Sperând că am adus câteva umile clarificări în domeniul terminologiei referitoare la astrologie, vă urez succes în aventura prin hăţişul limbii române literare.

Cu respect,
Cris A.

P.S. Să mai zică unii sau alţii că uzul impune norma!…
____________________________________________________
Note:

* Berbecul figurează ca fiind nou introdus, Capricornul figurează ca modificat faţă de norma anterioară (în DEX 98 figurează nearticulat), Vărsătorul – de asemenea (deşi în DEX, referitor la zodie, figurează articulat; n-am sesizat schimbarea), iar Gemenii şi Săgetătorul figurează ca având aceeaşi formă ca cea impusă de normele anterioare. Dacă ultimele 4 figurau deja, iar Berbecul a fost nou introdus, de ce nu au fost introduse şi celelalte zodii?

** De pildă, nu se deduce dacă se scrie sau nu cu iniţială majusculă (asta ar fi fost treaba DOOM-ului) şi aflăm că denumirea Peştii pentru constelaţie este populară; la fel şi Racul, este denumirea populară pentru constelaţia Cancer (nearticulat), în privinţa căreia DOOM 2 nu ne lămureşte dacă există în limba română literară şi ce formă are, articulată sau nu.

*** Tot prin deducţie logică ne dăm seama că, de fapt, corect ar fi: “sunt nativ din Zodia Gemenii / Gemenilor” sau “sunt nativ din Zodia Berbecul”; să fim serioşi, cine se exprimă astfel? Nu e mai simplu: “sunt Gemeni / sunt Berbec”, aşa cum de altfel este uzul (atenţie: incorect)?

______________________________________________

(Foto: ziuadeconstanta.ro)

_____________________________________________
(Articol publicat prima dată pe agonia.ro)

Dați o notă?

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lăsați un comentariu? Mulțumesc!