Thierry Wolton – “Histoire mondiale du communisme” (Istoria mondială a comunismului). Lansare în octombrie, la Paris 5/5 (2)

Pe 14 octombrie 2015, la Editura Grasset   din Paris vor fi lansate primele două volume ale trilogiei lui Thierry Wolton, Histoire mondiale du communisme (Istoria mondială a comunismului). Cele trei volume – Călăii, Victimele, Complicii – (primele două de peste 1000 de pagini) se constituie într-o istorie inedită a comunismului şi a urmărilor sale pe plan mondial – o premieră editorială binevenită şi de mult aşteptată în rândul celor interesaţi.

[pullquote]O înţelegere mai bună a fenomenului comunist este indispensabilă pentru a înţelege acest prezent, speranţele sale, ca şi deziluziile, progresele sale, ca şi rezistenţele întâmpinate[/pullquote]

 
 
 
 
 
 
 

thierry wolton-foto radio-courtoisie.over-blog.com
Thierry Wolton (Foto: Radio Courtoisie)

Thierry Wolton – jurnalist, eseist, istoric şi scriitor francez – este preocupat în această carte de un singur lucru: adevărul. Şi nu face nici o concesie, nu se pliază defel exigenţelor a ceea ce numim “corect politic” – aşa cum sesizează prof. dr. Alexandru Herlea. Această istorie este, după cum mărturiseşte autorul, un act de căinţă din partea unui european care a avut şansa de a trăi liber, faţă de toţi aceia pe care acest secol comunist i-a mutilat. El afirmă că lumea de azi poate fi înţeleasă în parte ca moştenire a comunismului şi că o înţelegere mai bună a fenomenului comunist este indispensabilă pentru a înţelege acest prezent, speranţele sale, ca şi deziluziile, progresele sale, ca şi rezistenţele întâmpinate; principiile şi libertăţile care participă la întemeierea noului nostru secol sunt într-o bună măsură şi reacţii politice, juridice, morale la acest trecut recent.

Thierry Wolton - Histoire mondiale du communisme-vol1,
Thierry Wolton – Histoire mondiale du communisme, vol. 1

Primul volum al cărţii, Călăii (Les Bourreaux) relatează, analizează şi pune în perspectivă toate “realizările măreţe” ale utopiei comuniste puse în practică: de la Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie 1917 la Revoluţia culturală chineză, de la penuria generalizată la cultura reprimată şi până la închiderea opozanţilor în lagăre de concentrare.

Thierry Wolton - Histoire mondiale du communisme-vol2,
Thierry Wolton – Histoire mondiale du communisme, vol. 2

Al doilea volum, Victimele (Les Victimes) este o istorie mondială a comunismului văzută prin prisma victimelor: zeci de milioane de oameni au fost închişi, torturaţi, deportaţi, înfometaţi, sute de milioane de oameni au fost supravegheaţi, exploataţi, îndoctrinaţi, aserviţi.

Mesajul pregnant al cărţii este acela că sechelele comunismului sunt încă vii şi încă sapă în realităţile prezentului, în conştiinţele şi vieţile oamenilor şi ale societăţilor marcate de acest flagel.

În acest sens, prof. dr. Alexandru Herlea, preşedintele Asociaţiei La Maison Roumaine din Paris, subliniază: Îmi permit să insist asupra faptului că, în vreme ce adevărat că popoarele ieşite din comunism şi-au regăsit libertatea, bunul cel mai preţios, şi că respectarea drepturilor omului şi a celorlalte mari principii şi libertăţi la care face referire autorul au renăscut după căderea comunismului, nu mai puţin adevărat este faptul că deziluziile sunt enorme, din cauza modului în care a avut loc tranziţia, în dispreţul total al oricărei etici şi morale şi cu complicitatea Occidentului. Această tranziţie nu numai că a permis criminalilor epocii comuniste să scape de justiţie, dar şi mai rău, să îşi păstreze şi să-şi întărească privilegiile pe care le aveau de dinaintea căderii comunismului în unele ţări, precum România. Iar în prezent aceştia se erijează în apărători ai valorilor democratice şi ai victimelor lor. Această atitudine este moralmente inacceptabilă.

Asociaţia La Maison Roumaine   va găzdui pe 19 decembrie anul acesta o conferinţă în cadrul căreia Thierry Wolton va vorbi despre comunism şi despre cartea sa dedicată istoriei acestuia. Dezbaterile se anunţă interesante, sper să vă pot ţine la curent pe această temă. Între timp, puteţi achiziţiona cartea de pe site-ul Editurii Grasset, aici: Histoire mondiale du communisme, de Thierry Wolton .

Interesant ar fi dacă  s-ar găsi cineva să traducă  această carte de referinţă şi în limba română… Dar, cum Administraţia Fondului Cultural Naţional este preocupată să finanţeze lucrări obscure, în detrimentul unor valoroase titluri care ţin de patrimoniul cultural mondial şi naţional, slabe şanse ca Istoria mondială a comunismului să vadă lumina tiparului curând în România…

Dați o notă?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lăsați un comentariu? Mulțumesc!