Recomandări: teste gratuite online pentru examenele IELTS şi Cambridge. Patru paşi pentru a vă asigura succesul la examenul Cambridge. VIDEO 4.68/5 (79)

Cu acest articol inaugurez astăzi rubrica “Utile” a site-ului Engleză-Română, în cadrul căreia am de gând să adun recomandări privind unele instrumente utile pentru testare şi învăţare: site-uri, cărţi, cursuri, examene, standarde şi bareme etc. Voi include în această rubrică şi sfaturi, trucuri şi ponturi, precum şi impresii şi păreri personale despre una-alta din domeniul învăţării şi testării, dar şi al aplicării cunoştinţelor acumulate – sub forma redactării, traducerii etc.

Astăzi vă prezint câteva opţiuni de testare gratuită a limbii engleze. Şi, pentru că unul dintre examenele necesare în mediul academic este IELTS, o să insist pe acesta, fără a neglija alte examene utile.

Examenul IELTS

Întâi de toate, să ne lămurim ce este IELTS şi la ce vă foloseşte.

Ce este examenul  IELTS?

International English Language Testing System  (IELTS) este un examen de testare a limbii engleze la standard internaţional.

La ce foloseşte examenul IELTS?

Examenul IELTS vă va fi util dacă aveţi de gând să emigraţi sau să studiaţi în străinătate. Folosiţi formularul de căutare de pe bandscore.ielts.org  (îl găsiţi aici) pentru a afla ce instituţii sau angajatori acceptă examenul IELTS (selectaţi întâi ţara, apoi tipul instituţiei).

A. Teste gratuite pentru examenul  IELTS

Înainte de a vă prezenta la examen, este o idee bună să vă testaţi înainte.

Pretestare gratuită de la FIDES

Centrul de limbi străine FIDES (din Piaţa Rosetti) organizează periodic pretestări gratuite pentru o serie de examene Cambridge, printre care şi IELTS (detalii aici).

– Testul de Conversaţie (Speaking)

 La ce vă puteţi aştepta în cadrul secţiunii de Conversaţie (Speaking) a examenului IELTS?

Zăbovesc puţin asupra acestui aspect al examenului pentru că majoritatea celor ce învaţă limba engleză – mai ales în vederea testării la nivel internaţional – se cam sperie de secţiunea Conversaţie.

Ca să vedeţi cu ce vă veţi confrunta (şi să vă convingeţi că nu-i nimic de speriat), vă prezint mai jos o mostră de test:

Pe Facebook am găsit o pagină foarte utilă dedicată acestei secţiuni a examenului: IELTS Speaking .  Daţi o raită, nu veţi regreta 😉

Dacă aveţi ezitări în pronunţarea cuvintelor englezeşti, am găsit o soluţie online pentru această problemă: site-ul Howjsay.  Introduceţi în câmpul de căutare cuvântul care vă pune probleme, click pe butonul Submit şi imediat după ce cuvântul va fi identificat îl veţi auzi pronunţat în engleză. Dacă nu l-aţi auzit bine din prima, treceţi cu mouse-ul (fără click) peste el (cuvântul va fi evidenţiat în pagina de rezultate ale căutării).

B. Teste gratuite online pentru IELTS, Certificate Cambridge, TOEFL, TOEIC, CEFR pe Examenglish

O resursă foarte bună este secţiunea dedicată examenului IELTS de pe site-ul  Examenglish . În meniul din dreapta veţi găsi IELTS Practice tests. Vă alegeţi de acolo testul pe care doriţi să îl efectuaţi (Listening, Reading, Writing, Speaking, Vocabulary, Grammar).

Foarte interesant şi util mi se pare faptul că la secţiunea Speaking vă puteţi înregistra (va trebui să vă activaţi microfonul), dar puteţi şi asculta o mostră de răspuns la cerinţele testului.

Site-ul este deosebit de util şi oferă exerciţii şi pentru alte teste de engleză: Cambridge, TOEFL (Test Of English as Foreign Language) – necesar pentru studiile în SUA, TOEIC (Test of English for International Communication)  şi teste CEFR / CEF (Common European Framework of Reference for Languages).

Tot aici vă puteţi auto-testa gratuit pentru a afla la ce nivel vă aflaţi în Cadrul european comun de referinţă pentru limbi străine – CEFR (de la A1 la C2)

C. Testele de nivel Oxford şi Cambridge

Pentru a vă testa nivelul de limbă engleză vă recomand următoarele teste gratuite online:

Testul Oxford  pe site-ul Oxford University Language Centre

– Testul Cambridge pe site-ul Cambridge English

Acestea sunt recomandările mele de astăzi.

Dacă m-aţi întreba pe mine ce aş alege şi ce aş face pentru a-mi verifica cunoştinţele de limbă engleză, vă mărturisesc că dintre toate opţiunile aş merge pe examenul Cambridge – după părerea mea cel mai serios şi mai bun (IELTS este cerut / acceptat ici şi colo, TOEFL este doar pentru SUA, CEFR este destul de recent apărut, de TOEIC mărturisesc că n-am auzit până de curând).

În plus, fiecare certificat Cambridge echivalează cu un nivel CEFR (cu condiţia să fie luat cu anumite calificative):

KET (Key English Test) = A2;

PET (Preliminary English Test) = B1;

FCE (First Certificate in English) = B2;

CAE (Cambridge Advanced Certificate in English)  = C1;

CPE (Certificate of Proficiency in English) = C2.

Aşadar, ce aş face? Pentru că taxele de examen nu sunt chiar mici, aş profita întâi de toate resursele gratuite pe care le am la dispoziţie şi doar în ultima fază m-aş prezenta la examen:

  1. Mi-aş testa nivelul pe site-ul Cambridge English, pentru a afla ce examen Cambridge mi se potriveşte – să zicem că-mi iese CAE;
  2. Aş da un examen (simulare) pe Examenglish, conform nivelului care mi-a ieşit la punctul 1 – CAE. Dacă nu m-aş simţi sigură pe mine pentru secţiunea Speaking, m-aş duce pe Howjsay să-mi verific pronunţia;
  3. M-aş prezenta la o pretestare “live” pentru examenul Cambridge (de exemplu, la FIDES), pentru certificatul pe care îl am în vedere (CAE);

 U     3.1. Dacă nu sunt mulţumită de felul în care  m-am prezentat sau de nivelul la care mă aflu, m-aş apuca (din nou) serios de învăţat, poate aş lua şi nişte lecţii, după care aş repeta paşii 1-3, ca să mă asigur că am avansat.

  1. Abia la urmă m-aş prezenta la examenul Cambridge de la British Council  pentru obţinerea certificatului pe care mi-l doresc (CAE).

Este de la sine înţeles că aceşti paşi vi-i recomand şi dumneavoastră şi vă doresc succes!

Dați o notă?

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Lăsați un comentariu? Mulțumesc!