Este neîndoielnic faptul că neobişnuitul răspuns la întrebarea “aţi ţinut post?” – care a făcut furori pe Internet – poate fi calificat drept “halucinant” – în sensul figurat al acestui cuvânt. Însă în sens propriu, denotativ, răspunsul năucitor de mai sus este mai degrabă delirant.
Discursul este un exemplu tipic de afazie semantică – sau, mai pe româneşte, “salată de cuvinte” – o tulburare de limbaj specifică adeseori unor boli mintale.
Tulburările de limbaj – ca cele din videoclipul de mai sus – sunt mai întotdeauna semne ale unor probleme psihice, însoţite sau nu de afecţiuni neurologice.
În discursul pe care îl analizăm aici mai întâlnim şi manifestări ale dislogiei (vorbire incoerentă) şi ale jargonafaziei (utilizarea unor cuvinte inexistente – în cazul nostru: republistică, divulgaritate, pluri-renascentistic).
Dincolo de umorul involuntar, aşadar, şi dincolo de râsul stârnit, o astfel de exprimare este un semnal de alarmă care ar trebui luat în seamă când îl întâlnim la semenii noştri.
Transcriere:
Întrebare: Aţi ţinut post?
Răspuns: Deocamdată pot să spun că nu este un post ocazional pentru că divulgaritatea umanistică a unui om s-ar putea retușa pe un blastom al nonșalanței nonconformistice întru Jean Calvin…
Numai că această republistică interumană s-ar putea repudia pe un anumit tronson umanitar.
Aș vrea ca totul în această zi a unui prohod pe care divinitatea interumană se putea codifica. O împărtășanie pură s-ar putea restructura pe un anumit disconfort pluri-renascentistic umanitar.
Eu am venit ca să confirm. Sunt într-o urbanistică, într-o cazuistică medicală a unui univers transvers și am luat o sfântă împărtășanie într-un situs inversus, într-un nonșalant nonconformism asemănător lui Jean Calvin și nu știu dacă dumneavoastră aveți pledoaria ca să îmi oferiți această continență para-sinusoidală pe care niciodată acest univers situs inversus s-ar putea reconstitui.