Victor Ponta

“Primul-Ministru” nu e corect

Descarcă imagineaLogoPolitia-primul-ministru. Printscreen de pe evz.ro. Primul-ministru: greşit. Greşeală de declinare. Greşeală de ortografie (funcţiile se scriu în limba română cu literă mică)

Gafe culese de pe evz.ro

Mai țineți minte cum cineva era, cândva, primul agricultor, primul muncitor, primul inginer… al țării? Iată că veni rândul altcuiva să fie Primul Ministru (cu majuscule, că-i “persoană importantă, nu spui cine”).
Stimați Tovarăși,
Noi în limba română scriem funcțiile și calitățile, oricât de importante, cu literă mică. De asemenea, vă informăm că niciodată, dar niciodată nu spunem “primului ministru”, ci “prim-ministrului” – asta mai ales dacă suntem un ziar respectabil, într-o vreme când “primul orice al țării” nu mai e printre noi. Sau mai este?!
În încheiere, vă adresăm o întrebare: ne hotărâm și noi dacă scriem cu diacritice au ba? Nu de alta, dar “transa” nu prea are legătură cu acest context. Sau are?
P.S. O propoziție se încheie cu punct. Punct.


ACTUALIZARE:

Descarcă imagineaLogoPolitia-primul ministru. Printscreen de pe gov.ro

Gafe culese de pe gov.ro

Revenim cu circumstanțe atenuante pentru jurnaliști: site-ul oficial al guvernului (gov.ro) îi dă înainte cu “Primul Ministru” în sus, “Primul-ministru” în jos… Plus câte un “vice-președinte” pe ici-pe colo… Confuzie mare, la nivel mare – pe măsură adicătelea, parol!

(Foto titlu: PSD – pe Wikipedia)

[pullquote]U

  • Corect: prim-ministrul, prim-ministrului, vicepreşedinte
  • Greşit: Primul-Ministru, Primului-Ministru, vice-preşedinte[/pullquote]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *